Fotocredits: Fitfoodiejolanda
Elke twee weken nemen we een kijkje in het leven van een 'fitfoodie'. Deze week deelt Jolanda ons 8 recepten met veel groenten.
Meer groente en fruit eten! Een kreet die je regelmatig hoort. Dit kan zijn van je moeder, oma, op de radio, het voedingscentrum, de groenteboer, noem het maar op.
Nu denk ik dat de meeste mensen wel met gemak aan 2 stuks fruit per dag komen. Een banaan en een appeltje mee voor onderwegmoet lukken toch!? Nu is groente een ander verhaal. Groente is voor veel mensen toch iets minder lekker dan fruit. Toch is groente ontzettend gezond en kun je er wat mij betreft niet genoeg van eten.
Groentes kunnen altijd en dan zowel rauw als gekookt.
Zo ontstond het idee voor dit artikel, want ik stelde mijzelf de vraag: is het mogelijk om bij iedere maaltijd (3 hoofdmaaltijden, 3 tussendoortjes) groenten te eten en op die manier dus voldoende binnen te krijgen?
In een selectie van deze foto’s ga ik aan jullie recepten met groentes laten zien. In de hoop dat ik ook jullie kan inspireren om (nog) meer groenten te gaan eten! Kijken jullie mee?
Dit ontbijtje hebben jullie misschien al voorbij zien komen in een eerder artikel. Het is de worteltjes havermout. Voeg aan je dagelijkse bordje havermoutpap een geraspte wortel toe. Vreemd? Misschien wel! Maar probeer het eens en je zult verrast zijn ;)
Je dag beginnen met een groene smoothie is voor velen misschien al bekend. Dit powerdrankje geeft je een echte kickstart van de dag. Uiteraard voeg je naast fruit 1 of 2 of 3, wat jij maar wilt, stuks groente toe. De smoothie op de afbeelding is gemaakt van verse bladspinazie, een sinaasappel en een kiwi.
Een eiwrap gevuld met groente. In mijn geval heb ik verse bladspinazie en schijfjes tomaat kort gewokt. Leg dit op je gebakken ei en breng op smaak met peper en zout. Ook lekker met geraspte (geiten) kaas.
Trek een lunchtrommel open en jawel 9 van de 10 keer bevat deze boterhammen. Op de één of andere manier zijn wij er erg aan gewend om te lunchen met een broodje maar dit kan ook anders hoor. Neem bijvoorbeeld deze omelet.
Breek 2 a 3 eieren in een pan en voeg toe wat je maar lekker vindt. Tomaten, paprika, spinazie, champignons, ui. Noem het maar op! Garneer het met een beetje geraspte (geiten) kaas, jummmm! Dit kan je ook gerust ’s ochtends maken en dan meenemen in aluminiumfolie.
Een soepie! een spinaziesoep om precies te zijn. Zelfgemaakt en helemaal niet zo moeilijk. De basis voor een verse groentesoep is eenvoudig: water, bouillonblokje en een groente naar keuze. Easy toch? Voor het recept van deze spinaziesoep verwijs ik je door naar mijn blog fitfoodiejolanda.nl!
Een salade is altijd handig om te maken als je nog veel groenten in huis hebt liggen. Snijd en rasp alles klein, en gekookt eitje erbij, pijnboompitten en breng op smaak met wat peper en zout.
Tip voor een lekkere zoete dressing: een eetlepel azijn, eetlepel olijfolie en een eetlepel honing.
Bij het avondeten zullen de meeste mensen al groenten eten. Hartstikke top! Ik heb voor jullie nog een aantal lekkere variaties. Probeer bijvoorbeeld eens deze zelfgemaakte volkorenwrap. Snel klaar en je kunt hem vervolgens vullen met wat jij maar lekker vindt (recept op fitfoodiejolanda.nl) Of probeer eens gewokte spinazie, met gegrilde paprika, augurk, olijven en blokjes feta kaas.
Voor de eiwitten een gebakken eitje erbij. Hier kun je ook gerust gekookte of gebakken aardappelen bij eten.
De meeste mensen nemen als tussendoortje vaak een energiereep of fruit mee. Neem ook eens wat heerlijke verse groenten, denk hierbij aan schijfjes paprika, (snoep)tomaatjes, komkommer, wortel, selderijstengel.
Eet daarbij nog een handje ongezouten en ongebrande noten en je kunt er weer tegenaan tot je volgende maaltijd.
Genoeg inspiratie om je dagelijkse portie vitamines en mineralen binnen te krijgen!
Voor meer recepten kun je kijken op Fitfoodiejolanda.nl
Andere artikelen in deze categorie