Ik ben verliefd op een ander, wat nu?

Dit overkomt zelf in de beste huwelijken..

Je hormonen gieren door je lichaam als in de hoogtijdagen van je puberteit. Al dagen krijg je geen hap meer door je keel. Maar vooral: je bent helemaal in de wolken en wilt alleen nog maar bij hem zijn. Yes, je bent crazy in love. Normaal gesproken het beste gevoel ter wereld. Nu is er één probleempje: je hebt al een relatie. Wat nu?

Je bent verliefd op een ander.. Bedenk of het waard is om alles ervoor op te geven!

Wat is verliefdheid?

First things first, laten we eerst onderzoeken wat verliefdheid nou eigenlijk is. Wikipedia omschrijft verliefdheid als 'een gevoel dat iemand heeft in het begin van een liefdesrelatie of eenzijdig zonder relatie, alhoewel sommigen (vaak levenspartners) het voor de rest van hun relatie ervaren met elkaar'.  Je hersenen maken zelfs verslavende stofjes (onder andere adrenaline) aan als je verliefd bent. Check aan de hand van de belangrijkste symptomen of je last hebt van een gevalletje liefdeskoorts.

Symptomen

  • 'Liefde maakt blind' is een oeroud cliché, maar - zoals elk cliché - dikwijls wel very true. In jouw ogen is hij geweldig leuk, lief, knap en zelfs perfect. Als iemand vraagt wat zijn minpuntjes zijn zeg jij verbaasd "welke minpuntjes?'
  • Je denkt niet veel aan hem, maar áltijd. Hij wijkt geen moment van je gedachten. Vaak komt er hier een portie dagdromen bij kijken. O, en een dringend tekort aan slaap.
  • Hello positivo! Je bent vrolijk, positief en lacht continu.
  • Zodra je hem ziet ontstaan er meerdere lichamelijke verschijnselen: een sneller kloppend hart, vlinders, knikkende knieën en een droge mond.
  • Normaal gesproken heb je geen moeite om lades chocolade of zakken chips naar binnen te werken, nu is het wel een laatste waar je aan denkt. Zelfs avondeten krijg je maar met moeite door je keel.

Wat doe je met je verliefdheid?

1. Think before you act

Tot nu toe klinkt verliefdheid alleen als rozengeur en maneschijn. Dat is wel even anders als je thuis een partner hebt zitten. Hoe dan ook: er gaat minstens één iemand gekwetst worden. En als het tegenzit, veel meer. Het belangrijkste is nu dat je niet je direct overgeeft aan je passies. Verliefdheid is geen keuze, vreemdgaan wel.  Het is tijd om goed na te denken en eens diep te graven in je gevoelens!

2. Maar waarom dan?

De hamvraag is: waarom worden we verliefd op iemand anders? Het staat in ieder geval vast dat je tóch iets mist in je huidige relatie. Er is een behoefte die onvervuld is. Je moet bij jezelf nagaan wat die behoefte is (en hoe belangrijk die is). Die onvervulde behoefte kan een hoofdrol in je leven hebben gespeeld, maar kan ook op de achtergrond aanwezig zijn geweest. 9 van de 10 keer heeft het leed dat sleur heet er een groot aandeel in. De relatie is een routine geworden en je bent op zoek naar spanning. Bewust of onbewust.

3. Analyseer je relatie

Belangrijk is om eerst goed over je huidige relatie na te denken. Ben je écht ongelukkig of zou je hem niet kunnen missen, ondanks je gevoel voor iemand anders? Kinderen kunnen een rol in je beslissing spelen. Bedenk wel dat zij het ook merken als je onoprecht ongelukkig bent! Als je niet happy bent en de kans groot is dat je dit ook niet meer zult worden, is het waarschijnlijk beter om afscheid van elkaar te nemen. Doe het voor jezelf, niet voor die andere persoon.

4. Verliefdheid gaat over

Bedenk dat je op je huidige vriend ook ooit verliefd was (tenminste, als het goed is). Verliefdheid gaat nu eenmaal over en valt vaak ten prooi aan de dagelijkse sleur van het leven. Dit zal net zo goed gebeuren met de persoon op wie jij op dit moment verliefd bent. Denk hier over na! Wat als de grootste verliefdheid voorbij is? Is hij dan nog steeds dé man voor jou?

5. Door met je partner

Als jij besluit bij je huidige partner te blijven, is het belangrijk dat je hier helemaal voor gaat. Verbreek al het contact met je secret crush, dit zou niet alleen oneerlijk zijn maar maakt het ook moeilijker voor jou. Het is per relatie verschillend of het verstandig is om je gevoelens op te biechten. Het kan jullie relatie negatief beïnvloeden, omdat je partner je misschien in de toekomst zal wantrouwen. Maar jullie kunnen er ook sterker uitkomen, door samen flink aan jullie relatie te werken. Dit kun je het beste zelf inschatten!

6. Praat erover

Tot slot kan het handig zijn er met vrienden of familieleden over te praten. Dit helpt je gedachten op een rijtje te zetten en soms kunnen anderen je op simpele wijze laten zien wat jij nou eigenlijk wilt. Succes!

Redactie ThePerfectYou.nl

Door

23 april 2015

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!