Fotocredits: Kirillov Alexey's
Wil jij een eigen moestuin, maar weet je niet hoe je moet beginnen? Wij hebben dé tips om er mee te beginnen!
Altijd al je eigen moestuintje gewild? Wij laten je zien hoe je zelf je eigen moestuintje kan creëren!
Voordat je overenthousiast aan de slag gaat met schep en schoffel, is het handig als je eerst een aantal voorbereidingen treft. Bedenk eerst wat je wilt verbouwen en hoeveel. Wil je sla, snijbonen of juist exclusieve groentes? En wil je dan iedere dag verse sla of één keer in de week? Allemaal dingen waar je van te voren over na moet denken. En wat heb je allemaal nodig voor een moestuin? Een schop, schoffel, gieter, kruiwagen, aarde, mest, bakken en stokken? Schrijf dus voordat je begint op wat je nodig hebt voor je moestuin! Verder moet je natuurlijk bedenken waar je moestuintje komt. Koop je ergens een stukje grond of maak je een moestuintje in de achtertuin? Houdt rekening met het aantal uren zon, je moestuin moet ongeveer 6 tot 8 uur zonlicht per dag krijgen. En kies een plek waar na een flinke regenbui geen water blijft staan.
Als je eenmaal alle ingrediënten en materialen in huis hebt gehaald en de perfect place hebt gevonden voor je moestuintje, kun je aan de slag gaan. Het handigst is als je bakken maakt. Deze bakken heeft 4 zijden van ongeveer 1,2 meter en is 15-20 cm diep. Plaats deze bakken op bestaande grond en vul deze aan met een speciale aarde-mix. Maak de zijdes van de bakken van 'schoon' onbewerkt hout of metsel oude stenen aan elkaar. Heb je, je bakken geplaatst? Verdeel deze dan in rasters van 30cm bij 30cm om je tuintje overzichtelijk te houden! Tip: kijk eens in containers op bouwplaatsen voor materiaal, het is vaak prima materiaal en nog goedkoop ook!
Maak ook verticale constructies waarlangs groentes als tomaten, courgettes, bonen en pompoenen kunnen groeien. Zorg ervoor dat je frames hoog genoeg zijn, ongeveer 1,5 - 2 meter en bouw stevige constructies, die niet bij de eerste de beste windlaag in elkaar storten.
Heb je, je moestuintje helemaal ingericht zoals jij het wilde? Dan kun je beginnen met het zaaien van de zaadjes. De zaadjes verdeel je over de rasters in de bakken. Het is per plantje afhankelijk hoeveel afstand je tot het volgende plantje moet houden. In een raster van 30cm bij 30cm past bijvoorbeeld 1 koolplant, 4 kroppen sla of 16 uien. Maak voordat je begint met zaaien de grond lekker los. Prik daarna met je vinger een gaatje in de grond en stop er één of meerdere zaadjes in en druk het gaatje weer dicht. Giet vervolgens nog een beetje water over het zaadje, zodat de grond vochtig blijft. Tip: zaai in elk vakje een andere plant, heeft super veel voordelen! Het voorkomt niet alleen ongedierte en ziektes, het ziet er ook nog eens te gek uit al die plantjes door elkaar! Of ga helemaal los en plant ook bloemen door je moestuin heen!
Zorg er voor dat je plantjes genoeg water hebben. Dankzij de speciale aarde-mix is de grond vrijwel altijd vochtig en hoef je de plantjes bijna geen water te geven. Maar in tijden van droogte moet je het wel goed bijhouden natuurlijk! Het beste is om je plantjes lauw water te geven en geef ze 's avonds water.
Zijn je kroppen sla, tomaatjes en boontjes eenmaal volgroeid? Dan kun je ze oogsten, wassen en klaarmaken. Er is niets lekkerder dan verse sla uit eigen tuin! Als je de plantjes geoogst heb, zorg dan dat je gelijk weer nieuwe plantjes zaait.
Heb je alleen een balkon of vensterbank? Geen probleem ook daar kun je een, weliswaar kleinere, moestuin creëren! Je kan de groentes, kruiden en fruit ook heel goed (misschien zelfs wel beter!) in potten en bakken kweken. Tip: bestel het boek 'Meiden in de moestuin', hierin staat hoe je zelf groente en fruit kunt kweken zonder al te vieze handen!
Andere artikelen in deze categorie