Fotocredits: Conner Baker via Unsplash
Nu de zon zich steeds minder laat zien, moet je op andere manieren aan je vitamine D zien te komen. Wij vertellen je hoe!
De herfst komt weer om de hoek kijken en dat betekent dat het zomerzonnetje en de daarbij passende temperaturen langzaam zullen verdwijnen. Hoe krijg je toch voldoende vitamine D binnen? In dit artikel 5 tips om je vitamine D op peil te houden deze winter!
Waarom is vitamine D zo belangrijk en waarom moeten we dit voldoende binnenkrijgen? Dat zullen wij je vertellen. Door voldoende vitamine D houd je je weerstand op peil, blijven je botten sterk en zorg je voor een goede spierwerking. Door een vitamine D-tekort kun je je bijvoorbeeld sneller futloos gaan voelen; een gevoel dat in de winterperiode sowieso sneller opspeelt.
In de zomer maakt je lichaam meer vitamine D aan dan in de winter, doordat je meer zonlicht ziet. Je huid is namelijk in staat om vitamine D aan te maken onder invloed van zonlicht. Dit is natuurlijk geen constante factor, want in de winter laat de zon zich helaas een stuk minder vaak zien. Daardoor heeft je huid dus meer moeite met het aanmaken van vitamine D.
No worries, dit is makkelijk op te lossen: door het eten en drinken van bepaalde voedingsmiddelen kun je gewoon je vitamine D op peil houden!
Onlangs zijn er nieuwe richtlijnen voor vitamine D gepubliceerd door de Nederlandse Gezondheidsraad. Hierin wordt aangegeven dat de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine D via de voeding 10 microgram is. Dit is alleen niet voor iedereen hetzelfde: jonge kinderen in de groei, ouderen, mensen met een getinte huidskleur en mensen die weinig buiten komen wordt geadviseerd om extra vitamine D in te nemen.
In principe kun je niet te veel vitamine D binnenkrijgen. Er is een bovengrens vastgesteld van 50 microgram per dag; dit is maar liefst 5 keer de aanbevolen hoeveelheid. Een te hoge inname komt zelden voor, een tekort daarentegen regelmatig. Vooral de risicogroepen die we hierboven al noemden moeten goed in de gaten houden dat zij voldoende vitamine D binnenkrijgen, zeker in de winter!
Door rekening te houden met vitamine D in je voeding en zonlicht kom jij de winter wel door! Dit kun je zelf doen om je vitamine D aan te vullen:
Visliefhebber? Jij blij, in (vette) vis zit zeker vitamine D. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zalm, forel, haring of makreel. Wist je dat je met zalm ook een prima zalmburger kunt bouwen?
Met eieren kun je zo veel kanten op: koken, bakken, pocheren, roeren. Noem het maar op! Zowel plain lekker als in combinatie met andere producten, bijvoorbeeld op geroosterd brood met hummus.
Margarine is misschien wel de makkelijkste manier om vitamine D binnen te krijgen. Het laagje op je boterham dat je sandwich nét wat lekkerder maakt. Becel heeft verschillende soorten margarine in het assortiment, maar als je kiest voor de variant met extra visolie krijg je ook nog eens extra visvetzuren binnen. Daar proef je helemaal niets van; een win-winsituatie dus! Alle margarines van Becel zijn 100% plantaardig en zitten vol vitamine D.
Ook paddenstoelen bevatten vitamine D, goed om te weten voor de vegans onder ons. Ze moeten dan echter wel in het wild geoogst zijn.
Verder is het natuurlijk altijd goed om zo veel mogelijk buiten te zijn en elke zonnestraal mee te pakken. Ga eens te voet in plaats van met het OV of loop eens een ommetje door het park, in plaats van de derde achtereenvolgende aflevering van je lievelingsserie te kijken!
Het zit ‘m dus voornamelijk in je voeding. Let ook op waar je je vlees, vis en groenten in bakt. Ook hiervoor is Becel een goede keuze: het is 100% plantaardig, bevat vitamine D én een flinke dosis Omega 3 (wat goed is voor een gezond cholesterolgehalte en bijdraagt aan de gezondheid van je hart).
Verder is het natuurlijk altijd goed om je gezondheid in de gaten te houden, we worden immers allemaal ziek, zwak en misselijk van het idee dat de volgende zomer nog zo ver weg is. Wat extra weerstand kan in deze periode dus geen kwaad!
Bronnen: Becel.nl, Voedingscentrum.nl, Gezondheidsnet.nl, Dokterdokter.nl, Huisarts.nl
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Becel. Meer informatie over vitamine D vind je hier >>
Andere artikelen in deze categorie