Stap voor stap naar een vegan lifestyle, waar begin je?

Stap voor stap naar een vegan lifestyle, waar begin je?

Ik ben begonnen met mijn vegan lifestyle, maar het heeft nogal wat voeten in de aarde. Ik deel mijn tips voor hoe je naar een vegan lifestyle kunt gaan!

Al een tijdje denk ik erover na om meer plantaardig te gaan eten, maar dit heeft nogal wat voeten in de aarde. En helemaal overstappen naar een volledige vegan lifestyle vind ik voor nu nog een beetje te veel met een druk gezin. Maar waarom meteen all the way? Je kunt ook klein beginnen! Daarom geven we je vandaag tips om stap voor stap naar een meer vegan lifestyle te gaan!

WAAROM MEER VEGAN?

Recent heb ik de documentaire What the Health gekeken. Nu ben ik alles behalve een wetenschapper, maar er zitten zeker elementen in deze documentaire die mij aan het denken hebben gezet. Er komt namelijk in naar voren dat het eten van plantaardig voedsel zó belangrijk is voor je gezondheid en dat het eten van zuivel en vlees risico's met zich mee brengt. Sowieso lijkt het eten van meer plantaardig voedsel mij niet slecht. Het is beter voor het milieu, diervriendelijk en ja, ook bewuster! Een complete vegan lifestyle, is voor mij nu best lastig met een gezin, maar ik kan zeker wat dingen doen om stap voor stap een (meer) vegan lifestyle te krijgen. Hierbij mijn tips om te beginnen met veganistisch eten!

1. STOP MET HET ETEN VAN VLEES

Ik ben drie maanden geleden gestopt met het eten van vlees. Na het kijken van de documentaire wist ik gewoon dat dit beter voor mezelf is. Sowieso houd ik niet erg van vlees en vroeger heb ik ook al zo'n 10 jaar geen vlees gegeten, dus voor mij is het geen straf om een biefstukje te laten staan! Houd je wel van vlees, dan zijn er zoveel redenen om toch te stoppen. Neem nu het rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het is een mega groot rapport, maar de conclusie is heel duidelijk: minder dierlijk en meer plantaardig eten is beter voor het milieu!  In plaats van een hamburger kies ik tegenwoordig voor een vegaburger. Want wist je bijvoorbeeld dat als je één hamburger eet, daar evenveel water voor nodig is dan wanneer je 2 maanden lang zou douchen! In de documentaire Cowspiracy kun je hier meer over zien!

2. VERVANG ZUIVEL

Het allermoeilijkste vind ik het laten staan van zuivel. Ik ben écht gek op cappuccino met volle melk. Er zijn gelukkig talloze alternatieven, denk aan soja- of amandeldrink, maar ik heb alleen de juiste combi nog niet gevonden. Het is toch wel belangrijk om te minderen met zuivel. Wat veel mensen niet weten, is dat naast vlees, ook zuivel een grote impact heeft op het milieu. Soms zelfs een nog hogere impact wanneer je het bijvoorbeeld vergelijkt met  kip of eieren. Neem het voorbeeld van kaas: 1 kilo kaas is 10x zo belastend voor het milieu dan bonen en peulvruchten. Dat zegt wel wat. Check voor meer info de cijfers van Milieu Centraal. Dit grote verschil komt onder andere doordat bij de productie van dierlijke producten veel broeikasgassen worden uitgestoten, zoals CO2 en methaan. Bij plantaardige producten is deze uitstoot veel minder. Dit is dan ook de reden waarom ik graag zoveel mogelijk zuivelproducten wil vervangen. Eigenlijk is het helemaal niet zo moeilijk. In plaats van yoghurt eet ik een plantaardige variatie op basis van kokos, mijn cappuccino probeer ik zo vaak mogelijk te drinken met sojamelk en roomboter heb ik vervangen voor plantaardige margarine. 

Er komen steeds meer producten op de markt die erbij helpen om een vegan lifestyle makkelijker en lekkerder te maken. Ik heb bepaalde gewoontes en vind het handig dat sommige producten mij hierbij kunnen ondersteunen. Zo eet ik als lunch graag boterhammen, maar deze die wil ik wel graag met ‘boter’ kunnen besmeren.. Omdat roomboter niet plantaardig is, vind ik plantaardige margarine van Becel met bijvoorbeeld veganistische kaas een hele goede optie. Ik raad de Becel margarine met extra vierge olijfolie en basilicum zeker aan!

Begin met een kleine stap: vervang roomboter door een plantaardige margarine! Easy, maar het heeft veel effect!

3. UITETEN? KIES VOOR EEN VEGAN RESTAURANTJE

Vind je het ingewikkeld om vaker veganistisch te koken of wil je gewoon graag uit eten? Dan kun je ook als je uiteten gaat, kiezen voor een veganistisch restaurant of restaurant met veel plantaardige keuzes op de menukaart. Er zijn ook steeds meer restaurantjes die vegan nights organiseren, waarop je van de heerlijke, vegan keuken kunt proeven. Leuk om zo te ontdekken wat er allemaal mogelijk is als je voor een vegan lifestyle kiest! In Rotterdam kun je bijvoorbeeld naar de Alohabar!

4. VERANDER JE LUNCH!

Wat ik hierboven al zei, ik eet graag brood als lunch. Alleen is de keuze qua beleg wat beperkt als je gewend bent om je brood te beleggen met vleeswaren. Wat ik een aanrader vind, is een boterham met Becel met kokos-olie en amandelolie met daarop komkommer, tomaat en avocado! Echt geen straf én zo eet ik meteen meer groenten!  Ook heel fijn; de Becel margarine producten zijn 100% plantaardig, vrij van kunstmatige geur- of smaakstoffen, lactosevrij en glutenvrij. De plantaardige oliën in Becel bevatten van nature ook vitamine E en de goede onverzadigde vetzuren Omega 3 en 6. Deze goede vetten houden het cholesterolgehalte in het bloed op peil, en zijn daarmee goed voor het hart. Een bewuste keuze dus!

 5. BEGIN DE DAG MET EEN BOOST!

Serieus, meer groente eten vind ik best een struggle. Daarom maak ik met regelmaat 's ochtends een groene smoothie. Een smoothie met spinazie met gember, banaan en verse jus is mijn favoriet! 

 6. PROBEER TE MINDEREN MET HET ETEN VAN EIEREN.

Kijk, als je toch al gewend bent om vlees te laten staan, dan vind ik deze stap niet heel ingewikkeld. Ook eieren zijn milieubelastend (zie uitleg bij stap 2). Veel recepten die met eieren bereid worden kun je gemakkelijk maken met vervangende ingrediënten. Denk aan banaan, havermout, chiazaad enzovoorts. Zo kun je bananenbrood bakken waarbij je eieren en suiker vervangt door bananen en dadels. Het beslag word zo een stuk smeuïger en komt geen ei aan te pas! Daarnaast is het nog heerlijk ook, dus ik zeg: een win-win!

HET IS HET WAARD!

Er zijn zoveel redenen om voor een meer vegan lifestyle te kiezen! Het is in het begin écht wel even wennen, maar als je het wat langer volhoudt dan zul je zien dat je meer energie krijgt! En voordat je moeder roept: "je moet wel goed blijven eten meis!", focus op volkoren granen, peulvruchten, plantaardige oliën, groenten, fruit en rauwe noten en zaden. Als je voldoende en gevarieerd eet dan krijg je genoeg vitamines binnen en meer energie! Tip! Als je 100% veganistisch eet, is het wel belangrijk om er vitamine B12 bij te slikken. Zo weet je zeker dat je voldoende vitamines binnenkrijgt.

GA JIJ VOOR EEN VEGAN LIFESTYLE?

Heb je de smaak te pakken en wil jij ook stap voor stap naar een vegan lifestyle? Supertof! Laat ons weten hoe jouw weg naar een vegan lifestyle eruit ziet in de reacties hieronder! Wie weet kunnen we wat van elkaar leren.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Becel.

Bronnen:

*What the Health

*Cowspiracy

* Rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

:

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!