Hoe kun je (gezond) aankomen

Hoe kun je (gezond) aankomen

Er wordt vaak gezegd dat afvallen moeilijk is, maar aankomen is vaak vele malen moeilijker.

Gezond aankomen! Er wordt vaak gezegd dat afvallen moeilijk is, maar aankomen is vaak velen malen moeilijker. Om af te vallen moet je praktisch gezegd minder eten dan dat je verbruikt, zodat je een negatieve energiebalans creëert. In combinatie met voldoende bewegen zal dit nog beter gaan. Aankomen is een ander verhaal. Je kan je natuurlijk elke dag vol proppen met pizza en patat, maar soms werkt dát zelfs niet. En je lichaam wordt hier natuurlijk ook niet vrolijk van. Hoe zorg je er dan voor dat je op een gezonde manier kan aankomen?

Wanneer heb je ondergewicht

Er is sprake van ondergewicht bij een BMI lager dan 18,5 en een middelomtrek kleiner dan 86 centimeter. Ondergewicht kan verschillende oorzaken hebben. Zo kunnen bepaalde ziektes er voor zorgen dat je minder trek hebt. Hierdoor krijgt het lichaam dus niet voldoende energie nodig en zal het lichaamsgewicht dalen. Ook zijn er aandoeningen waardoor het lichaam juist extra energie verbrandt. Het lichaam verbrandt soms zoveel dat er niet tegenaan te eten is. Het kan in deze situatie dan ook heel lastig zijn om op gewicht te blijven. Er kan natuurlijk ook sprake zijn van ondergewicht zonder oorzaak. Sommige mensen hebben gewoon een snellere stofwisseling.

Vaak zeggen mensen ‘jaloers’ te zijn op deze stofwisseling. Maar het niet kunnen aankomen met als mogelijk gevolg ondergewicht kan ook belastend zijn en is daarom niet altijd een ‘geschenk.

’Wanneer het voor jou echt lastig is om aan te komen, kan het handig zijn om even langs de huisarts te gaan om te achterhalen of er een oorzaak hiervoor is.

Tips om aan te komen

Zoals eerder werd beschreven is afvallen vaak een stuk makkelijker dan aankomen. Om aan te komen op een gezonde manier, is nog een stukje lastiger. Probeer daarom, als je voldoende eetlust hebt, om op een andere manier meer energie binnen te krijgen.

1. Sla geen maaltijden over!

Kies bijvoorbeeld voor de volle producten (zoals volle yoghurt en melk). Gebruik wat extra olie bij de bereiding van je voedsel. Olie kan je ook prima in bijvoorbeeld soep en pasta gebruiken.

2. Probeer daarnaast om je tussendoortjes meer energierijk te maken.

Neem je een stuk fruit? Dip deze dan bijvoorbeeld in de pindakaas of notenpasta. Ga je voor een schaaltje zuivel? Doe hier dan wat fruit en noten in. Ook kan je gebruik maken van dubbel beleg, zoals een laagje boter op je brood met hier bovenop een extra dikke laag pindakaas. Of wat dacht je van een handje noten door je geroerbakte groenten?

3. Lastig om te eten?

Wanneer het lastig is om te eten, door bijvoorbeeld weinig eetlust of wanneer eten moeilijk gaat, kan er ook gebruik gemaakt worden van medische voeding. Zo bestaan er vele merken en smaken drinkvoeding. Maar ook zijn er bijvoorbeeld toetjes die meer energie bevatten. Medische voeding kan voorgeschreven worden door een diëtist.

4. Hulp van diëtist

Ook kan een diëtist je helpen met aankomen, bijvoorbeeld door een voedingsschema voor je te maken. Zelf kan je ook gaan puzzelen, maar hier gaat wel wat tijd in zitten. Reken bijvoorbeeld met de formule van Harris & Benedict uit hoeveel energie jouw lichaam nodig heeft. Maak vervolgens je eigen voedingsschema, bijvoorbeeld met behulp van de app My Fitness Pal. Door je voeding hier in bij te houden zie je goed hoeveel energie je lichaam binnen krijgt. Op deze manier kan je ook goed zien wanneer jouw lichaam genoeg energie binnen krijgt om stabiel te blijven met je gewicht of om aan te komen.

 

Marinda Vis

Door

12 februari 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!