Fotocredits: Shutterstock
Na het weekend begin ik, oké?
Maandag start ik echt met mijn dieet. Hoe vaak hebben we dit al niet gehoord of zelf gezegd? Er zijn zoveel verschillende diëten dat ze niet meer te tellen zijn. Zo hebben we natuurlijk Sonja Bakker, dokter Frank, het Cambridge dieet, het Atkins dieet en natuurlijk mogen we Weight Watchers niet vergeten. En dan hebben we het nog niet eens over de kuren gehad, zoals de sapkuur en andere detox kuurtjes.
De betekenis van het woord dieet is een leefregel wat eten en drinken betreft, bijvoorbeeld op medische gronden of om af te vallen. Als we op dieet gaan om af te vallen, passen we ons voedingspatroon aan om gezonder te leven en op dit manier gewicht te verliezen. Althans, dit is meestal het geval. Sommige diëten zijn namelijk helemaal niet zo gezond. Bijvoorbeeld de crash diëten, waarbij je maar heel weinig energie per dag mag binnen krijgen, vaak in de vorm van shakes. Het is dan niet heel gek dat je met zo’n dieet snel afvalt, maar gezond kunnen we het niet noemen.
Het is sowieso makkelijker om in het begin gewicht te verliezen. Dit komt omdat je in het begin veel vocht verliest. Door dit verlies aan vocht merk je dat je in het begin sneller gewicht zult verliezen dan wanneer je een tijdje bezig bent met afvallen. Het wordt dan ook op den duur steeds lastiger. Daarom komt steeds vaker de vraag naar voren, diëten: ja of nee?
Wat bij het volgen van een dieet altijd tricky is, is dat het vaak niet zo is als je eigen voedingspatroon. Hierdoor kan het heel lastig zijn om het gewichtsverlies te behouden. Als je bijvoorbeeld op een koolhydraatbeperkt dieet zit en je gaat hierna meteen weer terug naar je oude voedingspatroon, is de kans groot dat veel van de verloren kilo’s er zo weer aan zitten. Soms zelfs met iets extra’s er bij. We noemen dit ook wel het bekende jojo effect.
Daarnaast beginnen mensen vaak vol goede moed met een dieet waardoor ze eigenlijk te streng voor zichzelf zijn en alles in één keer willen. Wanneer dit gebeurt en de resultaten niet zijn zoals verwacht, kan de motivatie afnemen. Tevens kan er een enorme snackdrang komen wanneer te streng wordt gedaan, met eventueel eetbuien tot gevolg. Diëten kunnen ook zo streng zijn dat je last krijgt van klachten als vermoeidheid, stemmingswisselingen, verstopping van de darmen of een slechte adem.
Sommige mensen hebben echt iets aan het volgen van een dieet. De resultaten geven voldoende motivatie en bieden handvatten om terug naar het oude voedingspatroon te gaan, maar dan op een gezondere manier. Op deze manier kan een dieet worden omgezet in een gezonde levensstijl. In dit geval kan een dieet dus een uitkomst zijn, mits het verantwoord is. Ook kan de behoefte naar bepaalde (minder gezonde) voedingsmiddelen afnemen bij het volgen van een dieet.
Daarnaast zitten er natuurlijk positieve gezondheidseffecten aan het verliezen van gewicht en vetmassa, wanneer er sprake is van een te hoog gewicht en/of vetmassa.
Het beste zou zijn om gewoon gezond en gevarieerd te eten én om te bewegen en hier je leefstijl van te maken. Dit betekent drie hoofdmaaltijden en als je het nodig hebt nog twee of drie kleine tussendoortjes. Het bijhouden van je voeding kan heel handig zijn om er achter te komen of jij te veel, te weinig of precies voldoende eet. Dit kan bijvoorbeeld in een app.
Wees daarnaast niet te streng voor jezelf en wees realistisch. Natuurlijk wil je dat alles snel gaat, maar dit gaat nou eenmaal niet. Je zal er hard voor moeten werken. Vergeet ook niet om jezelf af en toe te trakteren op iets lekkers. Neem dan niet een hele reep chocola, maar bijvoorbeeld één candybar. En nog belangrijker: geniet hier ook echt van als je het een keertje neemt!
Dus waarom maandag starten met gezonde voeding als nu ook een prima moment is?!
Andere artikelen in deze categorie