Glutenvrij, spelt, koolhydraatarm: allemaal termen die we pas sinds een aantal jaren kennen. Maar wat zit er nou precies in brood en waarom eten we het?
Sommige mensen noemen het een rage, andere mensen zweren erbij: minder brood eten. Of 'gezonder' brood eten. Maar waarom willen we minder brood eten? En wat is dan gezonder?
In brood zitten koolhydraten, per snee gemiddeld 18 gram. Ter vergelijking: in diezelfde hoeveelheid sla zit 0,4 gram koolhydraten en bij komkommer is dat 0,9 gram.
Wat er precies in brood zit, zie je in onderstaande video.
Koolhydraten zijn voor ons lichaam een soort van brandstof. Ongeveer 40-70% van onze energie moet uit koolhydraten komen. Ons lichaam heeft vezels nodig om koolhydraten op te kunnen nemen. Deze vezels zitten in volkoren producten zoals volkorenbrood, volkorenpasta en zilvervliesrijst.
Als je ergens te veel van eet, word je dik(ker). Alles wat je lichaam namelijk opneemt aan voedingsstoffen, maar niet verbrandt, slaat hij op. Dus ook als je te veel sla eet word je dik(ker). Dit heeft dus niet persé te maken met de koolhydraten die erin zitten, maar meer met de hoeveelheid die je er van eet.
Als je voedinsmiddelen binnen krijgt, maar ze niet verbrandt, slaat je lichaam ze op.
Naast koolhydraten zitten er ook andere belangrijke stoffen in brood, zoals vitamine B6, natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium, koper en zink. Je lichaam heeft in meerdere of mindere mate al deze voedingsmiddelen nodig.
Andere artikelen in deze categorie