Gezond eten, maar niet teveel geld uitgeven? Ja, dat is mogelijk! Diëtist Marina Vis geeft hier advies over. Diëtist Marina Vis vertelt hoe je dit het beste kunt doen.
We willen allemaal wel gezond eten, met af en toe iets minder gezonds tussendoor. Van gezond eten wordt vaak gezegd dat dit eigenlijk duurder is dan ongezond eten. Maar hoe kan je nou gezond eten met een budget?
Het is altijd handig om een planning te maken met wat je de komende dagen gaat eten, voordat je boodschappen gaat doen. Vind je het lastig om gerechten te bedenken? Op internet kan je veel verschillende budget gerechten vinden, bijvoorbeeld met de zoektermen ‘gezond,’ ‘goedkoop,’ en ‘eten.’ Is je planning af? Maak dan je boodschappenlijstje op basis van deze planning. Let hierbij ook op de hoeveelheden, zodat je achteraf niets hoeft weg te gooien.
TIP: Let er bij het maken van de planning wel op dat je aan het begin van de week de producten gebruikt die minder lang houdbaar zijn. Anders zou je misschien wat moeten weggooien en dat zou zonde zijn.
De prijzen per supermarkt kunnen erg verschillen. Het bekijken van de folders kan dan ook handig zijn om aanbiedingen te spotten. Hiervoor hoef je niet perse folders in je brievenbus te ontvangen. Ook online kan je gewoon de folders van supermarkten en andere winkels bekijken. Ook op de markt heb je vaak leuke aanbiedingen. Hier kan je vaak groenten en fruit voor een leuk prijsje halen waardoor je nog goedkoper uit zult zijn dan wanneer je naar de supermarkt gaat.
Het is natuurlijk ook leuk om af en toe lekker uiteten te gaan. Mag jij het restaurant uitkiezen? Dan kan je natuurlijk via internet op zoek gaan naar een restaurant die lekkere en gezonde gerechten serveert voor een leuk prijsje. Heeft iemand anders al het restaurant uitgekozen? Dan kan je alvast online de menukaart bekijken en beslissen wat je gaat nemen. Probeer bij de restaurants met het All you can eat concept om voor de meer gezonde dingen te kiezen en luister goed naar je lichaam zodat je je niet gaat overeten. Ook kan je van te voren met jezelf afspreken dat je bijvoorbeeld maar twee keer mag opscheppen.
"Een glas cola beval al zo'n 80 kilokalorieën."
Dranken kosten vaak een hoop geld en leveren daarnaast vaak meer energie dan je denkt. Zo bevat een glas cola al zo’n 80 kilocalorieën. Als je elke dag een glas frisdrank zou drinken, zouden dit zo’n 560 kilocalorieën per week zijn. Zonde van je geld dus én van het aantal kilocalorieën. Je zou daarom veel beter gewoon water uit de kraan kunnen drinken, gratis en zonder kilocalorieën. Vind je water toch een beetje saai? Dan kan je het bijvoorbeeld ook dun aanlengen met wat limonade of wat citroensap. Zo’n fles gaat erg lang mee, waardoor het een stuk voordeliger is dan een pak sap of een fles frisdrank.
Probeer daarnaast om de producten van het seizoen te kopen. Groente en fruit die bij het seizoen horen, zijn een stuk goedkoper dan wanneer je ze buiten het seizoen koopt. Daarnaast smaken deze groente en fruit ook een stuk lekkerder wanneer je ze in het juiste seizoen koopt. Op internet kan je een kalender vinden waar wordt aangegeven welke groentesoorten en fruitsoorten bij welk seizoen horen. Ook dit kan je weer goed gebruiken als je aan de slag gaat met je weekplanning.
Tot slot kan het soms ook voordeliger zijn om meerdere porties van iets te koken. Deze kan je dan weer in porties invriezen en bijvoorbeeld eten op dagen dat je minder tijd hebt om te koken.
Andere artikelen in deze categorie