Gefrituurde biesblookbloemetjes met sojasaus en cider

Gefrituurde biesblookbloemetjes met sojasaus en cider

Altijd al eens bieslookbloemetjes willen frituren? Dit is je kans!

Wie houdt nou niet van gefrituurd eten? Lekker knapperig en heet, beetje vet maar ach wat zou het... Maar wist je ook dat je bloemen kunt frituren?! Het vergt enige concentratie maar man wat lekker! Vandaag laten we zien hoe je bieslook bloementjes kan frituren!

Wassen, beslag maken, dopen, frituren, klaar! Dit wordt je origineelste partysnack ever!

Gefrituurde bieslookbloemetjes

Huh, bieslook? Die dunne groene stengeltjes? Jah, bieslook jah! In de winkels zien we inderdaad bieslook keurig netjes, voorgesneden en al, in een plastic bakje liggen. Veel mensen weten echter niet dat bieslook een heel mooi schattig paars bloemetje meedraagt. Pas in de allerlaatste fase, wanneer die bijna in de supermarkt ligt, valt het bloemetje er van zelf af. Super zonde, zoek ook bieslookbloemetjes op en probeer dit recept!

Ingrediënten

  • een bundeltje van bieslookbloemetjes (bloemkop én steeltje)
  • 60 gram fijne bloem
  • 120 ml ijskoud bier of cider
  • snufje zeezout
  • zonnebloemolie
  • soja saus
  • rijst azijn
  • verknipte bieslook

Frituren maar!

Stap 1

Was voorzichtig de bieslookbloemen en zorg dat ze hierna goed drogen. Breng op smaak met wat zout.

Stap 2

De dipsaus! Heerlijk om straks je gefrituurde bloemetjes in te dopen!  Mix de soja saus, rijst azijn en de verknipte bieslook tot een lekkere mix. Bepaal zelf hoe sterk je hem maakt door constant te proeven.

Stap 3

Het beslag! Mix de bloem met het ijskoude bier en blijf dit doorroeren totdat je een goed beslag krijgt. Wat klontjes maakt niet uit maar zorg dat de grootste weg zijn. Het bier lijkt een raar ingrediënt en meestal wordt er voor beslag gewoon water gebruikt, echter het bier geeft echt net dat extra stukje crunch en cripsyness straks. Gewoon proberen dus! Doop je bloemen in het beslag, hoeft niet netjes, gewoon één keer goed er door heen.

                                       

Stap 4

Tijd om de olie te verhitten. Wanneer de olie 190 graden heeft bereikt is het klaar voor gebruik. Dit kan je testen met een kook thermometertje of probeer gewoon al een klein bloemetje erin te houden; gaat het goed borrelen, dan is de olie klaar! Dat je het steeltje aan de bloemkop heb laten zitten zal nu handig van pas komen. Je kan namelijk nu het steeltje vasthouden om zo het bloemkopje goed in de olie te houden terwijl je toch op een fijne afstand blijft. Je hoeft de bloemen maar een paar seconden in de olie te houden, bloemblaadjes zijn immers heel kwetsbaar. Dus hou ze erin en hoppa er weer uit. Probeer zelf een beetje te kijken hoeveel seconden het nodig heeft, 4 of 6.. Laat ze in ieder geval niet te bruin worden!

TIP: gebruik een natuurlijke olie. Deze zijn vele male gezonder en naar mijn mening ook lekkerder dan al dat andere pure vet. Dit komt omdat je natuurlijke oliën veel beter kan afbreken en bovendien behouden ze hun goede vetten op hoge temperaturen. In dit recept staat zonnebloem olie, maar bijvoorbeeld kokosnoot olie of palm olie is ook een goede optie. Extra virgin olijf olie raden wij zeker af!

Stap 5

Laat de bloemen uitlekken en doop ze vervolgens eerst in die heerlijke dipsaus voordat je ze opeet! Snack ze!

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!