Fotocredits: Mon et Mine
We kunnen geen beter nieuws bedenken: rode wijn heeft heel wat positieve effecten!
Goed nieuws voor onze wijnliefhebbers: in rode wijn zit de stof tannine, die de weerstand van je lichaam ondersteunt. Hierdoor word je weerbaarder tegen bijvoorbeeld griep en verkoudheid.
Maar rode wijn heeft nog meer positieve effecten. Nieuwsgierig? Lees dan snel verder.
Resveratrol is het bestanddeel dat rode wijn zo gezond maakt. Ook in fruit en vele planten vind je dit terug. Het remt je verouderingsproces af en heeft een gunstige invloed op ouderdomsziekten als hart- en vaatziekten, diabetes, overgewicht en zelfs kanker.
De voordelen van rode wijn op een rijtje
De in de wijn aanwezige alcohol heeft een bloed verdunnende werking, waardoor je een betere doorbloeding krijgt van alle organen (ook hersenen en geslachtsorganen). En een betere stofwisseling zorgt op haar beurt weer voor lichamelijk en psychisch welzijn.
Twee glazen rode wijn per dag helpen je veel loopneuzen besparen.
Het drinken van 2 glazen rode wijn per dag leidt bij ons vrouwen tot een toename in seksueel verlangen.
WIST JE DAT: Champagne heeft hetzelfde effect. Volgens het Franse onderzoeksbureau Ipsos associeert 62% van de Fransen champagne met ‘erotiek’.
Het kan de schade, veroorzaakt door een bloedklonter in je hersenen, beperken. Dit komt door het bestanddeel resveratrol.
TIP: Dit bestanddeel is ook aanwezig in de zaden en in de schil van blauwe druiven.
Resveratrol verhoogt ook de beschermende kracht van het enzym 'heme oxygenase'. Tijdens een beroerte komt dit enzym in werking en zorgt ervoor dat de cellen die té weinig zuurstof krijgen, niet afsterven.
Het drinken van rode wijn kan gehoorverlies na blootstelling aan luid lawaai beperken.
Dit zijn de energieleverancier van je lichaamscellen, die essentieel zijn voor een lang en gezond leven.
Wetenschappers ontdekten dat het drinken van een glas tijdens de maaltijd voorkomt dat er vet wordt opgeslagen.
Rode wijn verhoogt de goede cholesterol (HDL) en beschermt tegen hart- en vaatziekten.
Deze antioxidanten kunnen de oxidatie van LDL-cholesterol afremmen. Kies daarvoor wel voor de juiste druiven: Cabernet Sauvignon, Pinot Noir of Merlot.
De anti-oxidant resveratrol gaat de ophoping van eiwitten in de hersenen tegen en zo verminder je de kans op Alzheimer.
Rode wijn verkleint de kans op longkanker bij rokers en ex-rokers.
Een glas alcoholhoudende drank maakt vooral de vrouw scherper. Vrouwen hebben een andere stofwisseling, ze nemen alcohol sneller op in hun bloed.
Rode wijn vermindert het risico van niersteenvorming.
Bekijk hier het filmpje.
Witte wijn zorgt ervoor dat er meer onstekingsremmende adiponectine in het lichaam zit. Deze stof verkleint de kans op diabetes type 2.
Om van deze positieve werking te profiteren moet je wel drager zijn van het SIRT 1 gen. Bij diegenen die over het juiste gen beschikt zorgt resveratrol voor een energieverhogend effect.
Alles met mate! Een te hoge alcoholconsumptie zal het zenuwstelsel juist weer verzwakken, wat alle positieve aspecten totaal in het negatieve zal doen omslaan.
Andere artikelen in deze categorie