We worden 'doodgegooid' met superfoods, smoothies en aanbiedingen van gezonde foodboxen. Het lijkt allemaal zo simpel en leuk om een gezonde levensstijl vol te houden, maar in realiteit is het een stuk moeilijker.
Waarom dit moeite kost
Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat wij gewoontedieren zijn en daarom ontzettend veel op de 'automatische piloot' doen. Dit kost ons ook minder energie. Als jij iets vanzelf doet, dan denk je hier niet bij na.
Een nieuwe levensstijl betekent ook gedragsverandering, waarbij je bij voorbaat al weet dat dit jou energie gaat kosten.
Hierdoor verzinnen we vaak snel een excuus, zodat we niet per se hoeven te veranderen (volgens onszelf). Ook kunnen we het niet goed hebben wanneer we het gevoel krijgen dat we gefaald hebben. De kans dat jij een nieuwe levensstijl niet volhoudt is aanwezig, iets dat kan voelen als falen.
5 fases van verandering
Een Amerikaanse psycholoog heeft onderzocht hoe jij en ik tot een succesvolle verandering kunnen komen. Hij onderzocht zelf hoe duizenden mensen succesvol een nieuwe levensstijl hadden gecreëerd. Hiervoor heeft hij een model opgezet met 5 fasen die je dan doorloopt.
Voor het overwegen: Je bent er nog niet klaar voor, maar denkt er wel over na.
Verandering in overweging: Je gaat het toch overwegen en bedenkt waarom jij deze nieuwe, gezonde levensstijl wil.
Voorbereiding: Je bent klaar, je wilt veranderen en je gaat op zoek.
Actie: Je onderneemt actie, hebt goede moed en gaat echt aan de slag.
Onderhoud: Het is je gelukt, met succes! Nu komt het moeilijkste gedeelte, je nieuwe levensstijl vasthouden.
Waarom verandering goed is
Je gaat er eigenlijk altijd op vooruit, omdat je iets voor ogen hebt wat voor jouw gezondheid beter is. Door het vol te houden kun jij trots op jezelf zijn, waardoor je ook nog eens beter in je vel gaat zitten.
Verandering geeft ook weer nieuwe inzichten. Je kunt bijvoorbeeld alles leren over een gezonde levensstijl, wat jou automatisch bewuster doet worden. Bewuster van hoe 'ongezond' je voorheen leefde. Je leert jezelf ook beter kennen: hoe ga je om met veranderingen? Hiermee creëer je ook een stukje zelfinzicht.
Een hoger doel
Waarom is je verandering goed? Kun je (stappen) nemen om niet alleen zelf te veranderen maar ook hierbij bijdrage kan leveren aan een hoger doel? Bijvoorbeeld kun je (kleine) stappen nemen om milieubewuster te leven?
Hoe kun je het volhouden?
Zelf wil ik al een tijdje graag meer plantaardig gaan eten. Ik heb verschillende documentaires gezien waarin naar voren komt dat het eten van zuivel en vlees niet heel goed is voor het menselijk lichaam. Neem nu de documentaire op Netflix; What the Health. Echt een aanrader om te kijken! Niet alleen heeft het veel voordelen voor jezelf, maar denk ook aan het milieu! Oftewel genoeg voordelen alleen nu nog doen. Alleen (deels) vegan eten heeft nogal wat voeten in de aarde. Wij hebben een aantal handige tips voor jou hoe jij een nieuwe levensstijl vol kunt houden:
Schrijf op wat jouw nieuwe gedrag je gaat opleveren. Waarom wil je meer plantaardig gaan eten? Juist door het op te schrijven kan dit je in moeilijke tijden een boost geven. Heb je een dipje? Lees even terug waarom je hiermee bent begonnen!
Schrijf op wat de eventuele hindernissen kunnen zijn. Zo kun je goed voorbereid aan je nieuwe challenge beginnen!
Schrijf een concreet doel op. Als je weet wat je doel is, kun je hier naartoe werken!
Doe alles in kleine stapjes. In één keer helemaal vegan eten is misschien een beetje pittig. Je kunt het ook in stapjes doen. Laat steeds meer dingen staan, maar bouw dit op. Of kies goede vervangers. Het lijken kleine stappen, maar zo begint het! Zo ben ik van roomboter overgegaan op plantaardige spread. De Becel met walnootolie bijvoorbeeld is nu helemaal mijn favoriet. Wist je bijvoorbeeld dat er per kilo boter zo'n dertien kilo broeikasgas vrij komt tijdens de productie? Bij margarine is dit slechts zo'n twee kilo! Kijk zo'n kleine moeite om alleen boter te vervangen voor de plantaardige variant van Becel heeft al mega veel effect! Even leuke weetjes:
Wissel je met het hele gezin (4 personen) roomboter in voor halvarine, dan bespaar je meer CO2 (-127kg CO2eq) dan het hele huis te voorzien met ledverlichting (-90kg CO2eq), een zuinige douchekop in te draaien (-100kg CO2eq) of de droger niet meer te gebruiken (maar je was buiten te laten drogen (-130kg CO2eq)) (Bron: Milieu Centraal).
Als je graag rekening houdt met het milieu, kun je nog beter roomboter vervangen door halvarine (-32kg CO2eq) dan steeds het eco-programma op je wasmachine te gebruiken (-20kg CO2eq). (Bron: Milieu Centraal)
Dit kost mij nul moeite en helpt me verder bij mijn doel! Het valt me écht alles mee! Met deze simpele aanpassingen kan ik steeds meer zuivel en dierlijke producten laten staan. En weet ik ook zeker dat het me gaat lukken om het vol te houden!
Stel je omgeving op de hoogte, zodat zij jou kunnen stimuleren. Het helpt niet als je vriend wekelijks met een zelfgemaakte hamburger aan komt zetten of dat je vriendinnen niet op de hoogte zijn en tijdens een pizza-avond met salami aankomen!
Denk aan de gevolgen Als er een hoger doel is, werkt het altijd goed om dat in gedachten te houden. In mijn geval heeft het nogal een impact! Zo las ik de cijfers van Milieu Centraal. Hierin komt naar voren dat zuivel een hogere milieubelasting heeft. Even een mooi voorbeeld: 1 kilo kaas is 10x zo milieubelastend als bonen en peulvruchten. En nog een voorbeeld voor wat betreft vlees: voor 1 hamburger is evenveel water voor nodig als wanneer je 2 maanden lang zou douchen! Of te wel plantaardig is the way to go! Het is gewoon zo dat plantaardige producten minder CO2 uitstoten tijdens de productie. Dus met dit in gedachten weet ik zeker dat ik zo makkelijker mijn levensstijl kan vasthouden. Een eitje dus! Of toch niet?
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Becel.