Fotocredits: www.BillionPhotos.com's
We hebben hem allemaal, maar wat is je biologische klok én hoe werkt het?
Biologische klok betekenis - We hebben allemaal een biologische klok. Een inwendige klok die in een specifiek deel van de hersenen zit, namelijk in het gebied achter je ogen. Dit is een aangeboren mechanisme dat ervoor zorgt dat een groot aantal belangrijke lichaamsfuncties volgens een vast ritme plaatsvinden.
Denk aan je ademhaling, je hartslag, je stofwisseling, je hormoonspiegels, je schommelingen in je lichaamstemperatuur en je slaap-waakritme. De biologische klok wordt meestal gelijk gezet door invloeden van buitenaf. Vooral daglicht is daarbij belangrijk, je ogen spelen hierbij dan ook een onmisbare rol.
Je biologische klok kan ook ontregeld raken, door bijvoorbeeld altijd laat naar bed te gaan, in ploegendienst te werken of door een jetlag. Ook de overgang naar zomer- en wintertijd kan je biologische klok van slag brengen.
Het duurt dan een paar dagen voordat je weer lekker in je vel zit. Doordat de biologische klok veel belangrijke lichaamsprocessen aanstuurt, beïnvloedt deze ook onze stemming en gedrag.
Dit is goed te merken aan alledaagse dingen. Je staat bijvoorbeeld makkelijker op als het buiten licht is en je valt beter in slaap als het donker is.
WIST JE DAT: Je lichaamstemperatuur ook daalt in de nacht. Daarom hebben mensen soms moeite met inslapen na een activiteit die de lichaamstemperatuur verhoogt, zoals sporten of een warm bad.
Als je biologische klok ontregelt is, kun je last hebben van de volgende dingen:
Wij, Nederlandse vrouwen, zijn gemiddeld de oudste moeders van de wereld. Gemiddeld krijgen we ons eerste kind als we ruim 29 jaar zijn. Hoger opgeleide vrouwen zijn zelfs vaak 33 jaar als ze hun eerste kind krijgen.
Door een studie, een carrière, verre reizen en een druk sociaal leven, lijkt de Nederlandse vrouw haar kinderwens voor zich uit te schuiven. Het late moederschap brengt echter wel risico's met zich mee.
Voor een vrouw is het biologisch gezien het best om een kind te krijgen tussen de 20 en 25 jaar. Dan is een vrouw het meest vruchtbaar en is het lichaam volgroeid. Boven de 30 jaar vermindert de vruchtbaarheid langzaam, vanaf je 35 jaar snel en na je veertigste jaar is de kans om zwanger te raken erg klein.
Raak je toch na je 30e zwanger? Dan kan dit de kans vergroten op meerlingen, kinderen met een geboorteafwijking, zwangerschapscomplicaties, een miskraam en het niet aanslaan van vruchtbaarheidsbehandelingen.
Je biologische klok regelt dus je lichaamsprocessen, je stemming en je gedrag. We willen allemaal gezond oud worden, dus kunnen we maar beter goed voor onze biologische klok zorgen. Hoe kun je jouw biologische klok positief beïnvloeden?
Andere artikelen in deze categorie