Fotocredits: Terra Lange Photography
Je kunt in therapie voor overspannenheid of depressie. Maar naar wie ga je dan precies?
Er gaan tegenwoordig veel Nederlanders in therapie. Het is niet meer zo vreemd dat je op de bank neerploft bij een totaal onbekende. Je kunt in therapie voor relatieproblemen, overspannenheid of depressiviteit. Maar naar wie ga je dan precies? Welke specialist past het beste bij jouw probleem? Wij zoeken het voor je uit.
Eigenlijk kan iedereen zichzelf een coach noemen. Je kunt je aansluiten bij een beroepsvereniging zoals de Nobco: Nederlandse Orde voor Beroepscoaches.
Wanneer ga je naar een coach?
Loopbaankeuzes, de balans tussen werk en privé en persoonlijke ontwikkeling staan meestal centraal tijdens coachen. Het kan zijn dat je geen 'nee' kunt zeggen, stottert of last van faalangst hebt.
Een oplossing zoeken
Vanuit het hier en nu zoekt een coach een oplossing voor jouw probleem. Zij of hij geeft jou aanwijzingen om jouw prestaties te verbeteren en de periode dat je naar een coach gaat duurt meestal een half jaar. Coaching is een hele praktische manier om jouw issue met beide handen aan te pakken.
WIST JE DAT: Vrouwen (44%) schakelen vaker professionele hulp in dan mannen (35%).
'Als je je niet voelt zoals je je graag zou willen voelen en dit als belastend ervaart, kun je bij een psycholoog aankloppen', volgens psycholoog Jeannette Bolck. Je pluist bij een psycholoog helemaal uit hoe het komt dat je je zo voelt door het probleem te begrijpen. Als je weet waar het vandaan komt, dan kun je jouw gedrag veranderen.
Is er een klik? Het is heel belangrijk dat het klikt tussen jou en de psycholoog. Als het niet klikt, kun je beter verder zoeken naar iemand anders. Je vertelt veel minder aan iemand die je niet vertrouwt en dan schiet je dus niets op!
Je bent een psychiater als je als arts afstudeert met een specialisatie in psychiatrie. Je gaat naar een psychiater als jijzelf, jouw omgeving of je huisarts beseft dat je in psychische moeilijkheden verkeert waar je op eigen houtje niet meer uitkomt.
Symptomen om langs een psychiater te gaan:
De werkwijze is gelijk aan een psycholoog, maar er zijn meerdere manieren hoe hij of zij jou behandelt: met gesprekstherapie, medicatie of een combinatie van beiden.
WIST JE DAT: 73% van de mensen die psychische hulp inschakelde was zo tevreden, dat ze het anderen ook aanraden.
Andere artikelen in deze categorie