Een slappe hand geven, tien minuten te laat komen en dan moet je sollicitatie nog beginnen? Onmisbare tips voor dat belangrijke interview.
Yes! Je bent (weer) uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Je ziet jezelf al helemaal in de rol van verkoopster in die kledingwinkel, als communicatiemedewerker binnen dat geweldige online marketingbedrijf of als stagiair advocaat bij het beste advocatenbureau van Nederland. Eén klein puntje: je moet die baan nog wel krijgen..
Net als het voor jou belangrijk is om een passende baan te vinden, zoekt de werkgever naar de meest geschikte kandidaat. Met de volgende tips maak jij een verpletterende eerste indruk bij je sollicitatie!
Hoe vaak lees je wel niet dat een interviewer binnen een paar minuten al weet of een sollicitant wordt aangenomen of niet. We weten dat de eerste indruk voornamelijk is gebaseerd op lichaamstaal. Je krijgt vooral een reactie op de toon waarmee je praat en de lichaamshouding die je aanneemt. Slechts voor 7% krijg je een reactie op de woorden zelf.
Betekent dit dan ook dat de inhoud van wat je vertelt minder belangrijk is dan hoe jij jezelf presenteert? Nee! Als je heel lief vertelt dat je al vijf keer ontslagen bent, zal de werkgever toch een negatief beeld over je vormen. Hetzelfde geldt voor als je op een onvriendelijk toon vertelt dat je zeer succesvol bent in wat je doet.
De eerste indruk is min of meer gebaseerd op heel veel informatie die ons brein onbewust verwerkt. In deze berg informatie zitten zoveel non-verbale elementen die je als sollicitant onmogelijk allemaal kan beïnvloeden. Het achterlaten van een verpletterende eerste indruk kan je daarom niet 100% beïnvloeden. Natuurlijk zijn er wel normale zaken waar je goed op kunt letten om voorbereid en geïnteresseerd voor de dag te komen.
Zorg dat je tien minuten voor je gesprek aanwezig bent. Maar pas op, een uur van te voren aankomen is weer te vroeg. Loop dan een extra rondje. Ben je te laat? Bel naar het bedrijf.
Een slappe hand maakt een schuchtere indruk. Laat zien dat je zelfvertrouwen hebt.
Onthoud goed de naam of namen van de personen met wie je een gesprek hebt. Zo kun je bij aankomst bij de receptie vragen naar de juiste personen en kan je eventueel gemakkelijker je werkgever aanspreken.
Draag niet te veel make-up, sieraden of parfum. Zorg dat je er verzorgd uitziet; poets je tanden, kam je haren en trek nette kleren aan. Maar onthoudt ook dat overdaad schaadt.
Je enthousiasme voor de baan zal de werkgever meteen oppikken. Hiermee laat je zien dat je erg geïnteresseerd bent.
Oefen op veelgestelde vragen die de werkgever kan stellen en bereid ook vragen voor om zelf aan je werkgever te stellen. Weet je antwoord op een vraag niet? Neem de tijd om even na te denken. Zo ga je niet alleen zelfverzekerd het gesprek in, maar straal je het ook uit.
Zo kom je meer ontspannen over.
Soms lijkt een baan je in eerste instantie helemaal geweldig, maar blijkt dat later niet zo te zijn. Let bij het sollicitatiegesprek daarom op of het bedrijf ook bij jou past. Als je ergens niet netjes wordt ontvangen en je krijgt na een half uur wachten eindelijk een kopje lauwe koffie, dan kun je jezelf afvragen of dit wel het bedrijf is waarvoor je wilt werken.
Andere artikelen in deze categorie