Fotocredits: Christine Choi Photography
Hoe ontstaan mee-eters en hoe verwijder ik mee-eters? Lees hier alle weetjes!
Hoe verwijder ik mee-eters? Die lelijke, zwarte puntjes op je neus of kin, iedereen heeft ze en iedereen wil ervan af. Hoe vaak je ook neusstrips gebruikt, een paar dagen later zijn de zwarte kopjes weer terug op hun plek. Daarom nu eerste hulp bij mee-eters.
In feite bestaat een mee-eter uit een combinatie van huidolieën en dode huidcellen die vastzitten in je poriën.
Je kunt je mee-eters heel makkelijk verwijderen met een neusstrip, maar vaak zijn ze binnen een paar dagen weer terug. Het enige dat je kunt doen is je talgproductie verlagen en de dode huidcellen verwijderen. Klinkt moeilijk en tijdrovend?
Dat is het niet. Mee-eters ontstaan als de porie makkelijk verstopt raakt. Soms is het laagje dode huidcellen te dik dat het de porie blokkeert en een verhoogde talgproductie zorgt voor een zwart kopje. De mee-eters ontstaan vooral op plaatsen waar de poriën groter zijn.
Het zwarte kopje is eigenlijk pigmentstof dat door contact met zuurstof zwart wordt. De medische term is comedoon. Er bestaan twee soorten mee-eters: zwarte (blackheads) en witte (whiteheads). Een mee-eter kan leiden tot een blijvende grove porie. En dat willen wij vrouwen absoluut niet!
Je talgproductie heeft met je hormonen te maken. Soms is je hormoonhuishouden zo uit balans dat je er echt niets aan kunt doen. Maar met de pil ofwel hormonale anticonceptie is je talgproductie wel te reguleren. Kijk wel goed wat de bijwerkingen zijn!
WEETJE: Talg houdt onze huid en haren soepel. Het beschermt de huid tegen uitdroging, schimmels en bacteriën.
Je voeding kan de talgproductie ook stimuleren. Er is uit onderzoek gebleken dat de hormonen uit koeienmelk kunnen leiden tot overactieve talgklieren. Je kunt proberen om een tijdje geen producten te eten of drinken waar koeienmelk in zit.
Vitamine A is behulpzaam wanneer je last hebt van mee-eters. Vitamine A reguleert de talgproductie, terwijl vitamine E de opname van vitamine A stimuleert. Snap je het nog? Een combo van vitamine A en E is dus een aanrader.
TIP: Kauw op bijvoorbeeld zoethout of drink zoekhoutthee, het stofje glabridine staat bekend om haar talgregulerende werking.
Ja, wij weten het: de verleiding om mee-eters uit te drukken is groot. Maar het is het niet waard omdat de huid kan ontsteken én omdat het blijvende littekens veroorzaakt. Kun je je echt niet beheersen, stoom dan eerst je huid om de poriën open te zetten.
BELANGRIJK: Zorg dat je altijd - écht altijd - met schone handen werkt. Beter is zelfs om zakdoekjes te gebruiken. Kun je de mee-eter niet makkelijk verwijderen, laat het dan zitten. Ga niet hard duwen of met je nagel krassen.
Weet je niet zeker of je jezelf littekens gaat bezorgen, ga dan naar een schoonheidsspecialiste. Zij weet hoe ze te werk moet gaan om littekens te voorkomen. Met speciaal 'gereedschap' kan zij makkelijk een einde maken aan je zwarte kopjes en je huid weer laten stralen.
Oké, je hebt nu geen mee-eters meer en je huid straalt weer. Maar zoals we net al vertelden, is het vaak van korte duur. Dus wat moet je doen om mee-eters weg te houden. Begin in ieder geval met een goede dagelijkse gezichtsreiniging. Als je je huid goed reinigt, verklein je de kans op het ontstaan van mee-eters.
Vermijd zeep. De ingrediënten die zeep een vaste vorm geven, kunnen poriën verstoppen en je huid irriteren.
Dit zijn natuurlijk tijdelijke oplossingen, maar ze helpen wel om van de mee-eters af te komen.
Als je al je mee-eters gaat uitknijpen, doe het dan met een comedogenen tool, dat is een lusje. Naderhand dep je je poriën schoon met 70% alcohol.
Exfo-what? Exfoliërende producten helpen je om de dode huidcellen te verwijderen. Exfoliëren is voor zowel een droge- als vette huid van belang om mee-eters en gerstekorrels te verwijderen. De beste optie is een product in gel, liquid of lotion vorm dat 1% of 2% BHA bevat. Kun je niet tegen BHA producten, kies dan voor AHA producten.
Credit: beautylab / trendstyle / mensengezondheid
Andere artikelen in deze categorie