Hoe kan het toch dat je vriendin altijd maar betere resultaten haalt dan jij? En dan ziet ze er ook nog eens altijd goed uit. En waarom staat je vriendje nu al een kwartier met een ander meisje te praten? Je vertrouwt hem wel, maar haar niet. Grrrr, een naar gevoel komt er boven borrelen: jaloezie.
Photo Credit: themexicaniscoming
Ben je snel jaloers, dan is het bijna noodzakelijk om dit artikel te lezen! Je komt alles te weten wat je wilde weten over jaloezie en bovendien krijg je 5 tips hoe je om moet gaan met jaloezie.
Wanneer we jaloers zijn, geven we vaak de schuld aan externe factoren. Dit zijn factoren die buiten ons eigen vermogen liggen. Je kunt de schuld altijd bij iemand anders plaatsen, behalve bij jezelf. Toch moet je je realiseren, dat jaloezie een interne factor is. Het komt uit jezelf. Alleen jouw gevoelens en de manier waarop je hiermee omgaat leiden tot jaloezie. Er zijn verschillende oorzaken voor jaloezie, zoals een slecht zelfbeeld of weinig zelfvertrouwen.
De emotie die ten grondslag ligt aan jaloezie is angst. De angst om je lieve vriendje te verliezen, de angst om minder goed te presteren dan je vriendin of de angst om minder mooi te zijn dan het knapste meisje uit de klas.
Is afgunst niet gewoon een moeilijk woord voor jaloezie? Je bent niet de enige die dit denkt, maar jaloezie en afgunst zijn twee verschillende zaken. Bij jaloezie gaat het om iemand die het gevoel heeft dat de liefde die een ander voor haar heeft door een derde persoon zal worden afgepakt. Van afgunst is sprake wanneer een ander iets kan of heeft wat jij zelf niet kunt of hebt.
Korter gezegd: bij jaloezie gaat het om het alléén willen hebben, bij afgunst om het óók willen hebben. Bij jaloezie draait het vaak om een driehoekverhouding die te maken heeft met liefde, terwijl afgunst een kwestie is tussen twee mensen, die draait om eigenschappen en bezit.
Photo Credit: 404flickr / localmilkbox
Jaloezie is een moeilijk gevoel om mee om te gaan. Zelfs wanneer je weet dat je een jaloers type bent, kun je het niet zomaar onder controle houden. Toch zijn er tips en trucs om met je jaloerse gevoelens om te gaan. Een zekere mate van jaloezie is onvermijdelijk in de meeste relaties, maar de manier waarop je met deze gevoelens omgaat is wél heel bepalend.
Door te accepteren dat je jaloers bent, erken je het probleem. Zodra je je eigen jaloezie onder ogen durft te zien, kan het leiden tot een verbetering in het omgaan met je gevoelens.
Hoewel je je gevoel misschien niet goed kunt beïnvloeden, kun je dit wel met je gedrag. Probeer je geliefde zo min mogelijk te controleren. En kijk ook niet steeds welke kleding dat knappe meisje aanheeft. Leg de focus op jezelf, je eigen behoeften en je eigen leven.
Laat je eigenwaarde niet afhangen van je vriendje of van de mensen om je heen. Jaloezie ontstaat vaak door een gebrek een zelfvertrouwen. Andersom lijkt het ook te werken; wanneer jij je zelfvertrouwen weet te vergroten, verklein je jaloerse gevoelens.
Niet alles gaat altijd zoals jij wilt en je kunt niet alle geweldige eigenschappen of spullen bezitten die je maar wilt. Realiseer je dat. Dromen mag natuurlijk wel.
Waarom zou je jezelf steeds met anderen vergelijken? Jij bent namelijk jezelf en niemand anders. Hoe hard je ook probeert, je zult nooit iemand anders worden. Je kunt natuurlijk wel jezelf met jezelf vergelijken in normen van tijd. Je kunt meer of minder liefde, bezittingen en vrijheid hebben dan gisteren. Zo kun je jezelf blijven verbeteren.
Photo Credit: Danielweisser
Andere artikelen in deze categorie