Uit het niets raak je vermoeid, heb je hoofdpijn of andere lichamelijke klachten. Maar waar komt dit toch vandaan? Een reële kans bestaat dat het om een hormonale schommeling gaat. Hoe je deze onder controle krijgt, lees je hier.
Bonkende hoofdpijn is het laatste waar een vrouw behoefte aan heeft. Toch hebben vijf miljoen vrouwen maandelijks last van deze vaak ondraaglijke pijn. Hoe dat komt? Hormonale schommelingen. Hier 7 tips om je hormonen in balans te brengen.
Als je last hebt van vermoeidheid, huidirritaties, gewichtstoename, slaapproblemen of andere symptomen, dan is de kans groot dat het te maken heeft met een hormoon disbalans. Zorg dus goed voor ze, want ze zijn belangrijker dan je denkt!
Iedereen heeft het wel eens over hormonen. Maar wat zijn het eigenlijk? Hormonen zijn de chemische boodschappers van je lichaam. Ze verplaatsen zich in je bloedstroom en geven als het ware informatie door. Ze werken langzaam, maar hebben veel invloed op je lengte, stofwisseling, voortplanting en humeur.
Onverzadigde vetten zijn slecht voor je lichaam, omdat ze niet goed verwerkt kunnen worden. Eet geen vetten zoals: plantaardige olie, pinda olie of margarine. Kies in plaats daarvan voor kokosolie, echte roomboter, olijfolie en dierlijke vetten.
TIP: Eet minstens één keer per week vis!
2. Stel een cafeïne-limiet
Te veel koffie of cola zorgt voor een chaos in ons hormoonhuishouden. Vervang je koffie door kruidenthee.
TIP: Kun je nu echt geen afstand doen van je koffie? Voeg dan een paar eetlepels kokosolie toe en gooi het in de blender. Een latte met gezonde vetten.
Giftige stoffen uit plastic, huishoudelijke chemicaliën en zelfs matrassen kunnen de productie van je hormonen belemmeren. Kook in glas of niet gecoate metalen pannen en vermijd ook het verhitten of bewaren van voedsel in plastic.
Het is simpel: te kort geslapen betekent een disbalans van je hormonen. Resultaat: je hormonen verbeteren zichzelf, minder kans op ziekte en je gewicht schommelt minder.
Je nieuwe beste vrienden: maca, magnesium en levertraan. Maca is een radijsachtige knol die de hormoonproductie en het libido stimuleert. Magnesium draagt bij aan een betere slaap. Vitamine A, D en K kun je in levertraan terugvinden.
Sport niet te zwaar! Doe je dit wel, dan kun je op korte termijn de klachten verergeren. Kies voor een goede nachtrust in plaats van de sportschool. Kun je dan echt niet zonder beweging? Gewichtheffen draagt dan wel weer bij aan de hormoonproductie. Laat die hardloopschoenen maar even in de kast liggen.
TIP: Ga wandelen of zwemmen!
7. Wondermiddel: kokosolie
We hadden het er net al over: kokosolie. Het is geweldig voor je hormonen. Kokosolie helpt je gewicht te verliezen, ontstekingen te remmen en heeft ook antibacteriële eigenschappen. Een kwart kopje kokosolie per dag doet wonderen voor je hormoonhuishouden.
Andere artikelen in deze categorie