Of je nu een beginner bent of een volleerde yogagoeroe, er is altijd ruimte voor verbeteringen. Pak je matje erbij en concentreer je op deze yogales: de verfijning. Adem in, adem uit. Hier de 10 fouten die je maakt tijdens yoga.
Credit: Yogabalance
Ademen, je doet het eigenlijk zonder erbij na te denken. Maar bij inspanning gaat het ademhalen allesbehalve automatisch. In welke positie je je manoeuvreert, blijf doorademen. Als je dit niet doet, dan krijgen je spieren niet genoeg zuurstof en dat hebben ze nodig om je lichaamsgewicht te ondersteunen. Resultaat: slappe spieren die je niet in balans kunnen houden.
TIP: De perfecte manier om adem te halen is om de lucht via je neus in te ademen, naar je buik doortrekken en weer langzaam door je mond uitademen.
Pijn is fijn. Terwijl je bij sommige groepslessen naar huis wilt kruipen omdat je spieren niet meer werken, moet je dit bij yoga niet doen! Yoga hoort geen pijn te doen. Gebeurt dat wel, dan is het een teken van je spieren dat je het rustiger aan moet doen. Denk aan jezelf en je lichaam tijdens yoga. Reageer op de subtiele hints en pas je houding erop aan.
Oops, dit topje is krapper dan ik dacht. Ik moet straks nog even langs de supermarkt, melk is op! Wat een goed nummer is dit, had ik mijn Shazam maar open staan. Je snapt het wel. Probeer zo min mogelijk na te denken over de dagelijkse bezigheden. Concentreer je op je lichaam en geest. Het is wetenschappelijk bewezen dat mensen eigenlijk helemaal niet goed kunnen multitasken.
[gallery link="file" columns="2" ids="46216,46217"] Credit: FuckYeahYogaTIP: Concentreer je op je ademhaling en vergeet eventjes alles om je heen.
Niet doen, hoor! Mensen denken vaak dat je vooraan de instructrice beter kunt zien, maar vaak loopt zij juist door de zaal om mensen te helpen en te corrigeren. Uiteindelijk sta je vooraan en weet je niet wat je moet doen. Bij sommige posities kijk je naar de grond en achteraan heb je altijd iemand voor je die je na kunt doen.
Je betaalt voor een abonnement voor de yogalessen, maar je weet eigenlijk niet zo goed of je de oefeningen op de juiste wijze uitvoert. Schuw dan niet en vraag het aan de instructrice. Je betaalt er immers voor! Laat ook aan het begin van de les weten of je blessures hebt of nieuw bent. Zo kan zij er rekening mee houden en haar oefeningen aanpassen.
Iedereen kent haar wel: de slanke vrouw die alle yogaposities vlekkeloos uitvoert. Om jaloers op te worden. Stop hier maar mee.. Vergelijk jezelf niet met anderen. Yoga gaat om jou en jouw lichaam. Je raakt er niet alleen gefrustreerd door, maar je kunt jezelf ook aanpraten dat de lessen niets voor jou zijn. Bedenk ook: oefening baart kunst!
Hoe moeilijk kan het nou zijn? Je gaat de rest eens iets laten zien, want jij kent al die yogaposities al. Misschien moet je jezelf afremmen. Zorg dat je eerst de basisbewegingen goed onder de knie krijgt, ga dan de posities voor gevorderden aannemen. Het gaat bij yoga allemaal om kracht, balans en flexibiliteit.
[gallery link="file" columns="2" ids="46207,46208"]Credit: Media-cache / Media-cache
Ga ruim voor je yogales eten of erna. Als je met een volle maag gaat sporten, dan voel je je niet erg op je gemak. Je bloed is naar je maag op dat moment je voedsel aan het verwerken, wat betekent dat je spieren energie tekort komen. Ja, je hebt wel gelijk als je nu denkt: eten is brandstof. Als je een uur voordat je gaat sporten eet, dan komt het goed. Zo heeft je bloed tijd gehad om naar je maag te komen, de voedingsstoffen eruit te halen en naar je spieren te brengen voordat jij je eerste yogahouding aanneemt.
Oké, je agenda is vol en je hebt weinig tijd. Maar probeer om je yogalessen in je agenda te markeren en er niet vanaf te wijken. Zorg er vooral voor om bij je eigen niveau te blijven. Als je maar een paar lessen hebt genomen en je gaat naar de gevorden yogaklas kun je spijt krijgen!
Ach, die laatste paar minuten kan ik makkelijk overslaan! Nee, niet doen. Dit is één van de belangrijkste delen van een yogales. Bij de cooling-down moet je je focussen op het rekken en strekken van je spieren. Zo voorkom je spierpijn en verlaag je je hartslag en bloeddruk. Bovendien is het de perfecte manier om de les met een tevreden gevoel af te sluiten.
Credit: Getazenlife
Andere artikelen in deze categorie