Is insecten eten gezond?

Is insecten eten gezond?

Het eten van insecten vinden wij nog een beetje vreemd, terwijl in andere landen insecten als delicatesse worden gezien. Terwijl we toch echt al behoorlijk wat insecten binnen krijgen, grotendeels onbewust.

Is insecten eten gezond? Om te beginnen met een simpel feitje: jaarlijks krijg jij zo'n 500 gram vliegen, motten en andere insecten binnen zonder dat je hier vanaf weet. Gatver? Nee hoor, in sommige landen wordt het eten van insecten beschouwd als een delicatesse.

Klaas Koster van duurzaaminsecteneten.nl vult aan: "Bovendien is de verwachting dat we in 2020 allemaal insecten eten in Nederland. Al dan niet bewust in onze voeding verwerkt".

Wereldwijd smullen twee miljard mensen bij de gedachte dat ze 's middags bij de lunch een heerlijke sprinkhaan naar binnen mogen werken. Insecten eten wordt misschien wel een onderdeel van je vaste eetpatroon.

Yummie, insecten!

In Afrika, Azië,  Latijns-Amerika en Australië genieten mensen van de proteïnerijke snacks in vorm van insecten. Als het erop aan komt, dan missen wij Westerlingen heel wat. Namelijk een gezond en duurzaam dieet. Nu het klimaat verandert, wordt de grond waarop verbouwd kan worden kwalitatief steeds minder en wordt het beschikbare drinkwater schaars. Tegelijkertijd komen er steeds meer mensen bij. Een vleesdieet is eigenlijk een no-go! De enige manier is een groen dieet.

Proteïnerijk dieet

Niet getreurd, er is een proteïnerijk dieet zonder dieren te eten: kom binnen in de wereld van insecten.  Insecten eten wordt een nieuwe trend in de culinaire wereld, dus ook bij ons in Europa. De reden dat wij geen insecten eten, heeft ook te maken met de verkrijgbaarheid.

"Van de eetbare insecten leeft 24% op het Amerikaanse continent, 24% in Azië, 38% in Afrika en slechts 2% in Europa, dus ze zijn niet zo voorhanden als in andere landen. Daarnaast is onze kijk op insecten veranderd en hebben we ‘nieuwe’ belemmerende overtuiging insecten ontwikkeld zoals 'insecten zijn vies / eng'."

insecten Kweken

Het kweken van insecten is eigenlijk ideaal: meelwormen of sprinkhanen kweken is duurzaam en uiteindelijk beter voor de planeet dan het fokken van dieren. Aangezien insecten koelbloeding zijn, hebben ze minder voeding nodig in verhouding tot hun lichaamsgewicht. Het voordeel is dat je een insect in zijn geheel op kunt eten, vergeleken met dieren gaat er dus minder verloren. 

"Het eten van insecten is duurzaam, want het heeft een flink aantal voordelen voor het milieu boven het eten van bijvoorbeeld vlees. De drie hoofdpunten hierbij zijn: minder uitstoot van broeikasgassen ruimte, een efficiënte omzetting van voer naar vlees en ruimte".

Insecten eten gezond 

Insecten eten is gezond, omdat de beestjes een hoge dosis proteïne in hun lichaam hebben, vooral vliegen, sprinkhanen en meelvormen. Ze zijn rijk aan calcium, ijzer en zink. Bovendien krijg je B12 in je lichaam dat je nodig hebt om je lichaam optimaal te benutten, maar wat moeilijk in ander voedsel te vinden is.

Insecten zijn écht eiwitbommetjes. Vol met ijzer en weinig vetten. Daarnaast kan volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) het eten van deze insecten helpen overgewicht te bestrijden. Uit een onderzoek van de Universiteit van Gent blijkt dat het eten van insecten helpt tegen hoge bloeddruk."

Zet je er overheen!

Nu weten we dat het eten van insecten goed is voor de gezondheid en het welzijn van de wereld. Maar, hoe maak je insecten lekker zonder het gevoel dat je op de harige poten van een spin (geen insect, maar toch een delicatesse) aan het kauwen bent? "Door ze te verwerken in voedsel zodat je het niet ziet: Maskeren of er gewoon een lekker recept van maken met een goed insecten recept van de website of uit een insecten kookboek." 

Weet je nog dat ene feitje: 500 gram insecten per jaar die je binnenkrijgt. We hebben het niet eens gehad over het feit dat er al insecten in je eten zitten zonder dat je daar bewust van bent. Wat dacht je namelijk van de roze koek; om de kleur roze te krijgen worden schildluizen ingezet die op cactussen in Peru leven. Inmiddels worden deze ook op Lanzarote gekweekt. Deze insecten kosten namelijk 30 euro per gram, wat ze duurder maakt dan goud!

Wat bevat nog meer insecten?

  • Diepvries broccoli - 60 bladluizen
  • 200 gram tomatenketchup - 3 fruitvlieglarven
  • 25 gram kerriepoeder - 100 insectenfragmenten
  • Blikje 100 gram paddenstoelen - 74 mijten
  • 1 ons vijgenpasta - 13 insectenhoofdjes
  • 1 ons rozijnen - 34 fruitvliegjes

 

Redactie ThePerfectYou.nl

Door

21 september 2015

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!