Je piekert vast wel eens, maar heeft dat ook echt zin?
Piekeren, we doen het allemaal wel eens! Soms lig je nachten lang wakker, na te denken over je kinderen werk, gezondheid, geld, familie, etc. De meest vreselijke doemscenario's schieten voorbij wanneer manlief laat thuis komt of wanneer je ergens een pijntje voelt. Benieuwd naar alle ins & outs over piekeren? Lees dan verder!
Piekeren komt van het Maleis/Indonesische woord pikir wat (na)denken betekent. Als we piekeren maken we ons zorgen om een bepaalde situatie, het is een uiting van bezorgdheid. We zijn bang dat onze familie wat overkomt, of dat onszelf wat overkomt, dat we onze baan verliezen. We halen ons allerlei dingen in ons hoofd, waarbij we de werkelijkheid soms uit het oog verliezen. Of zoals Loesje het mooi omschrijft; "Piekeren is de verkeerde kant op fantaseren."
Als je veel piekert kan dat op de lange termijn gevolgen hebben voor je lichaam, zowel fysiek als mentaal. Piekeren kan in sommige gevallen zelfs leiden tot depressie! Daarnaast heeft piekeren nog een aantal andere gevolgen:
Waarom piekeren we überhaupt? Wat is het nut van piekeren (als het al nut heeft)?! Al die nachten die we wakker liggen leveren ons alleen maar wallen en frustraties op! Toch kan piekeren soms heel nuttig zijn, zolang het maar bij een lichte vorm blijft. Piekeren zorgt er namelijk voor dat we goed voorbereid zijn. Heb je alles ingepakt voor je vakantie naar de Bahama's? Heb je genoeg eten&drinken in huis gehaald voor het etentje van morgen? Ben je niets vergeten voor die belangrijke presentatie op je werk? Piekeren kan een controlerende functie hebben, waarbij je als dat nodig is bepaalde dingen nog kunt aanpassen. Piekeren wordt pas vervelend wanneer het om zaken gaat waar we geen controle over hebben of wanneer we erin doorslaan. Het kan zelfs zo erg worden dat je een piekerstoornis krijgt!
Uit onderzoek blijkt dat piekeren zorgt voor vroegtijdige huidveroudering. Met andere woorden, van veel piekeren krijg je rimpels!
Wij kunnen echt uren piekeren over van alles en nog wat. Maar waar piekeren we het meest over? Uit onderzoek blijkt dat vrouwen het meest over de kinderen en het gezin piekeren, mannen piekeren daarentegen het meest over de financiën. Dit bevestigt maar weer eens het cliché beeld van de vrouw als huisvrouw en man als kostwinnaar. Naast studie, werk, gezondheid, financiën, familie piekeren we over ons liefdesleven, de wereld om ons heen, de zin van het leven, wat anderen van ons vinden, ouder worden, ons uiterlijk en we piekeren zelfs over het piekeren!
We piekeren meestal wanneer we niets beters te doen hebben. Vrijwel het overgrote deel, 65 procent van de piekeraars, doet dit in bed. Zowel de mannen als de vrouwen. Daarnaast piekeren we vaak onderweg in de trein, auto, op de fiets of als we lopen. Verder piekeren sommigen op het werk, tijdens huishoudelijke klusjes, onder de douche, tijdens etentjes & feestjes en een aantal piekert zelfs altijd! Opvallend is dat 23 procent piekert juist wanneer ze proberen te ontspannen!
Maar hoe je het went of keert, (piekeren mag dan af en toe nuttig zijn) het blijft vervelend. Wij geven je enkele tips die kunnen helpen bij het doorbreken van je gepieker!
Helpen al deze tips niet en blijf je nachten lang wakker liggen door al dat gepieker? Zoek dan hulp bij een gedragstherapeut, die kan je helpen om van je gepieker af te komen.
Andere artikelen in deze categorie