Fotocredits: Roman Juchimcuk
De zomer is begonnen en dat betekent dat we weer komkommers kunnen eten!
Komkommers zijn awesome! Ze staan namelijk in de top-3 meest gekweekte groente in de wereld. Weet je waarom? Ze staan bekend als één van de beste voedingsmiddelen voor je algemene gezondheid. Eigenlijk is deze lange groene jongen gewoon een superfood! Benieuwd waarom komkommer zo gezond is? Check hieronder maar liefst 14 redenen.
Een komkommer bevat de meeste vitamines die het lichaam dagelijks nodig heeft. Sommige mensen vinden de schil van een komkommer niet lekker en schillen hem eerst. Zonde! In het schilletje zit namelijk superveel vitamine C! Ongeveer 10% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.
Te druk om gedurende de dag genoeg water te drinken? Eet dan een koude komkommer. Het is namelijk zo dat een komkommer voor 90% uit water bestaat! Dat scheelt weer een paar glazen water drinken, en het helpt bij het afvoeren van gifstoffen. Nice!
Het eten van komkommer verzacht de pijn veroorzaakt door brandend maagzuur.
TIP: Leg een schijfje komkommer op de plekken waar je lichaam verbrand is door de zon. Ook dit zal zorgen voor verlichting en verzachten.
Al het water dat in een komkommer zit heeft het effect van een bezem: het veegt verspilde stoffen uit je lichaam.
TIP: Eet regelmatig komkommer en je zal de kans op nierstenen verkleinen.
Laat de koffie en de redbull maar staan. Door de vele vitamine B die in komkommer zit, kun je deze beter pakken!
Door de kalium, magnesium en silicium in komkommers gebruiken veel spa's dit als basis voor behandelingen.
Door de weinige calorieën en het vele water in komkommer is dit het ideale voedingsmiddel voor mensen die gewicht willen verliezen. En juist door het vele water én de vezels in komkommer wordt de spijsvertering ook geholpen.
Juist hierdoor kan het lichaam zich op een effectieve manier ontdoen van gifstoffen uit het spijsverteringssysteem.
"Dagelijks komkommer eten kan worden beschouwd als een medicijn tegen chronische verstoppingen."
Het klinkt misschien een beetje cliché, maar het plaatsen van een schijfje komkommer op oogleden helpt écht om zwellingen en/of wallen tegen te gaan.
Komkommers bevatten lariciresinol, pinoresinol en secoisolariciresinol. Deze stoffen zijn in de afgelopen tijd veel onderzocht in verband met de verminderde kans op bepaalde kankersoorten als borstkanker, eierstokkanker, baarmoederkanker en prostaatkanker.
Wist je dat de sap van komkommer een hormoon bevat dat de alvleesklier nodig heeft om insuline te produceren? Dit schijn super goed te zijn voor diabetici. Ook heeft onderzoek bewezen dat er bepaalde bestanddelen in komkommer zijn die het cholesterolniveau helpen verlagen.
Verder bevatten komkommers veel kalium, magnesium en ook vezels. Deze werken goed bij het onder controle houden van de bloeddruk.
Of je nu een lage-, of juist hoge bloeddruk hebt, dit is in beide gevallen goed te behandelen met komkommer.
Hoe komkommer slechte adem wegneemt? Druk een schijfje komkommer 30 seconden lang tegen je gehemelte aan met je tong. Je zult merken dat het helpt door dat de fytochemicaliën in komkommer de bacteriën in je mond doden.
Komkommers bevatten silicium (kiezelzuur), dit laat je haar en nagels glimmen en ook maakt het ze sterker. De silicium én zwavel in komkommer helpen ook de haargroei stimuleren.
Om een kater / hoofdpijn in de morgen tegen te gaan zou je, voordat je naar bed gaat, een paar schijfjes komkommer moeten eten. Waarom? Omdat komkommer veel vitamine B, suiker en elektrolyten bevat; die zorgen voor de nodige voedingsstoffen én verlagen de kracht van een kater of hoofdpijn.
Het eten van komkommer verlaagt je urinezuur level in je lichaam, waardoor je nieren gezond blijven.
Ook heel gezond: dit detox water recept met komkommer!
Andere artikelen in deze categorie