Fotocredits: Abigail Keenan
Is het altijd slecht? Nee.. maar niet altijd prettig. Hier alle ins en outs over stress.
Het begint 's ochtends vroeg al, als je opstaat. We zijn tegenwoordig non stop bezig met werken en andere activiteiten. We hebben nauwelijks nog tijd voor onszelf. Geen wonder dat we allemaal stressed out zijn!
Je schiet haastig in je werkoutfit, gooit snel een bakje koffie achterover en vervolgens moet je nog rennen om de trein te halen. Eenmaal op kantoor, werk je de ene na de andere klus af en heb je amper de tijd om tussendoor wat te eten.
Stress is een gevoel van druk of spanning, dat veroorzaakt wordt door je omgeving. Het is een natuurlijke reactie om je voor te bereiden te vechten of te vluchten wanneer er 'gevaar' dreigt. Stress ontstaat vaak uit angst of spanning voor iets.
Stress is niet altijd slecht. Kleine doses zijn juist goed omdat het je scherp maakt en daardoor presteer je beter. Veel mensen zijn stress gewend door werk en dan hebben het zelfs niet meer door. Maar als je hier te lang mee doorloopt, dan betaalt je lichaam en geest uiteindelijk de tol.
Wist je dat: de vrouwen in India het meest gestrest zijn, maar liefst 87 % van de Indiase vrouwen heeft last van stress. Wist je dat: vooral in economisch groeiende landen veel vrouwen last hebben van stress
Voordat je iets kunt doen aan stress moet je wel weten wat de symptomen zijn.
De kenmerken die vaak als eerst optreden zijn hoofdpijn, stijve nek en pijnlijke schouders. Naarmate de stress langer aanhoudt krijg je vaak te maken met slapeloosheid, angstgevoelens, concentratieproblemen, irritatie, vermoeidheid, geen of juist wel trek in eten, je immuunsysteem verzwakt, te hoge bloeddruk en huidproblemen.
Door stress kan je ook aankomen of juist afvallen. Tijdens stressvolle periodes worden er extra stresshormonen aangemaakt. Dit zijn de hormonen cortisol en adrenaline. Het hormoon cortisol zorgt ervoor dat je vetreserves afnemen en dat het vrijgemaakte vet verbrand wordt.
Adrenaline heeft weer effect op je schildklier, dit leidt ook tot een hogere vetverbranding (metabolisme). Bovendien zijn gestresste mensen lichamelijk actiever dan in normale toestand. Alles bij elkaar zorgt stress ervoor dat de kilo's er vaak sneller afvliegen dan met een Sonja Bakker dieet. Of het gezond is, is nog maar de vraag.
Sommige vrouwen komen juist aan gedurende een periode van stress. Dit komt doordat je (onbewust) veel en ongezond gaat eten als je gestresst bent. Dit zijn ook wel de zogenoemde 'emotie-eters'.
Wist je dat: stress bij vrouwen resulteert in een depressie en bij mannen in een zere rug.
Het is lastig om er echt een vinger op te leggen, maar als je last hebt van een aantal symptomen in extreme vorm, dan moet je echt aan de bel trekken. Vrienden en familie die dichtbij je staan, hebben het vaak ook door. Als zij het aangeven, dan is dit een van de duidelijkste tekens dat je niet meer zo door kunt gaan.
Zij hebben altijd het beste met je voor! Als je weet dat het te ver gaat, dan is dat al de eerste stap in de goede richting en kun je er wat aan doen!
Stress ontstaat vaak doordat je structuur mist in je leven en je gaat maar door en door. Zonder structuur in je leven weet je niet goed wat je kunt verwachten. Door een planning te maken, organiseer je alle activiteiten en kun je je daar op instellen. Het is ook belangrijk dat je vrije tijd inplant.
Elke dag heb je zeker een paar uur nodig om wat voor jezelf te doen en te ontspannen. Doe af en toe een paar ontspanningsoefeningen en relax! Neem wat gas terug zodat je er bovenop komt!
Last van stress? Deze tips helpen je dealen met stress:
Andere artikelen in deze categorie